– ‘Wat als het allemaal mogelijk is?’
– ‘Wat als alles open ligt?’
– ‘Wat zou je, in die vrijheid, kunnen en willen doen?’
Vijfentwintig jaar geleden ben ik met Krachtstroom begonnen vanuit een werkkring waarin de manier van werken uitontwikkeld was, en vast lag. We werkten er binnen een bepaalde mores: zo doen wij de dingen. Dat triggerde mijn creatieve proces niet. Maar dit gebeurde toen ik als ondernemer startte wel. Toen was daar direct die ruimte, om helemaal terug naar mijn eigen ideeën te gaan, zo van: hoe zou ik het doen, hoe zou het anders kunnen?
Toen ik in dienst van werkgevers werkte, had ik daarnaast al gemerkt dat ik vrij snel in verschillende rollen wilde werken en op verschillende locaties. En ik merkte dat er altijd weer een einde aan zat na ongeveer vier jaar, aan het werken bij één werkgever. En zo groeide geleidelijk de drang tot een soort vlucht naar voren toe: ‘Als ik binnen een organisatie telkens onrustig ben, past dan het zelfstandig ondernemerschap niet beter bij me?’.
Als zelfstandig werkend coach leunde ik eerst vrij sterk op de volgordelijke stappen en instrumenten, waarmee ik geleerd had mensen te begeleiden. Heel procesmatig dus, dat gaf zekerheid en stevigheid. Op een gegeven moment ben ik losser van ‘de map’ gaan werken, en vooral op gesprekstechniek en coachingsvaardigheden, en ‘fenomenologisch’: wat is er nu aan de orde, wat speelt er op dit moment?
Ook heb ik veel trainingen gevolgd, en van verschillende richtingen geproefd, waardoor ik meer ‘eclectisch’ ben gaan werken. Zo kon en kan ik uit diverse methodes en technieken putten om in te spelen op wat een cliënt op een bepaald moment nodig heeft. Beide manieren steunen erg op het voelen, het opmerken van wat een cliënt eigenlijk zegt. En daarmee zeker ook op mijn ervaring.
Het intuïtief coachen heeft als voordeel dat we tijdens de gesprekken in een flow terecht kunnen komen. Zonder dat ik als coach daarin het doel, de tijd, het proces uit het oog verlies. In het gesprek voel ik waar we zitten, reik ik de handvatten aan waarmee verandering kan plaatsvinden. En het startpunt is altijd dat ik maximaal open sta en zo de cliënt ook uitnodig tot open staan om zich te willen ontwikkelen. Door te durven dromen, door tijdelijk in je denken los te komen van belemmeringen, kom je in een ‘open veld’ terecht waarin je je situatie en je mogelijkheden anders kunt gaan zien. ‘Wat als je leven er anders uitzag?’, ‘Wat als opleiding er niet toe doet?’, ‘Wat als salaris er niet toe doet?’, ‘Wat zou je dan willen?’
Wat ik erg essentieel vind in coaching, is dat de cliënt een helder zicht gaat krijgen op zijn/haar drijfveren. Op waar nou wel, en niet, de energie stroomt. Iemand kan, bijvoorbeeld, als ‘logische’ volgende stap een managementfunctie aannemen. Maar als die cliënt ‘inhoudelijk expert zijn’ als belangrijkste drijfveer heeft, dan past manager zijn waarschijnlijk niet, en is dat bijna een garantie op zich ongelukkig voelen in die rol en uiteindelijk op een doodlopend spoor terechtkomen.
Het kan bijvoorbeeld ook wringen als iemand een drukke vaste baan heeft met financiële zekerheid, maar ‘een goede balans tussenwerk en privé’ als belangrijkste drijfveer heeft. En bij mensen met ‘creativiteit’ als voornaamste drijfveer zie je niet voor niets dat velen van hen kiezen voorzelfstandig ondernemerschap omdat dan ‘out of the box’ gegarandeerd is.
Tijdens de coaching streef ik na, dat dat bewustzijn kan groeien. Dat vraagt om op de juiste momenten de juiste vragen te stellen, om telkens op een volgende ‘golf’ te gaan en zo verder en dieper te komen. Wat vaak iets magisch heeft. Op meerdere vlakken kan er een ‘shift’ plaatsvinden en kan de cliënt in zichzelf nagaan: waar ga ik op aan, waar ontstaat de flow, past dit bij mijn belangrijkste drijfveren?
Kortom: waar het voor die cliënt allemaal met elkaar klopt.
Rotterdam
Delft
Den Haag
Zoetermeer
Amsterdam
Alkmaar
Wij zijn telefonisch bereikbaar op
010-1234567
Wij zijn per e-mail bereikbaar op
info@krachtstroom.org
KvK-nr: 24366244
BTW-nr: NL814611461B01